Az első félmaraton lefutása nem csak egy papíralapú edzésterv követéséről szól.

Rengeteg olyan tényezők is közrejátszik, amelyeket nem találsz meg egy edzéstervben. Ilyenek például a frissítéssel kapcsolatos teendők, mentális felkészülés, holtpontok átvészelése és hosszan sorolhatnám. Higgyétek el tényleg nagyon hosszan.

Tehát válaszul a kérdésre, hogyan fuss egy jó félmaratont (vagy általánosságban a nagyon jól sikerült versenyt), itt van 9 dolog, amit jó lett volna tudni arról, hogyan készülhetek félmaratonra kezdőként.

Ezek a legtöbbje általános érvényű a futás bármely távjára vonatkozik, de különösen fontosnak találtam őket a félmaratonnal kapcsolatban.

#1 Lassíts a versenyen

Komoly kihívás az adrenalinnal versenyezni, hiszen a futóversenyed napja van, amire olyan rég óta, annyi energiát belefektetve készülsz. DE amikor azt veszed észre, hogy olyan tempót futsz, amilyet soha nem gyakoroltál edzésen, vegyél egy mély levegőt, és lassíts.
Még a tapasztalt futókat is könnyen elkapja a hév, az ezer futó, a szurkolás és az a gondolat, hogy végre itt van a verseny napja. Ne engedd, hogy bármilyen ego nyomás vagy adrenalin hullám arra késztessen, hogy náladnál gyorsabb futókkal tarts.

Bónusz: Sokkal jobb embereket előzni a végén, mint imádkozni, hogy végre vége legyen már.

#2 Szórakozz – Engedélyezett!

Ne feledd, hogy azért jelentkeztél be erre a teljesen őrült dologra, hogy szórakoztató célt találj, ami motivál téged. Bár verseny napján egy kicsit keményebben fogsz próbálkozni, nem kell szenvedésnek lennie és könnyen megtalálhatod, hogy milyen jó ott lenni, ha csak egy pillanatra körbenézel.

Mindenki annyit beszél arról, hogy mi fáj vagy mi nem sikerült jól, hogy azt hiszem, elfelejtjük, hogy az egész egy bitang nagy buli is lehet! Vannak furcsa jelmezes emberek, barátok és család, akik támogatnak téged. És soha ne feledd a verseny után vár a megérdemelt süti, hamburger, sör….

#3 Gyakorolod a megfelelő táplálkozást

A jó táplálkozási tervezés nem csak az elit futóknak szól; nem lehet az utolsó pillanatban megoldani a verseny napján.

Arról szól, hogy az esemény előtti napokban jól hidratált legyél, kiegyensúlyozott elektrolitokat kapj és megtanuld, milyen üzemanyag működik számodra a futás közben. Csak azért, mert a csomag azt mondja, hogy minden 30-45 percenként 1 gélt kell bevenni, nem jelenti azt, hogy szükséged van rá… és az is lehet, hogy ezért küzdesz a futóhasmenés problémájával.

#4 Készíts listát arról, hogy mit viszel a versenyre

ermészetesen vásárolhatsz dolgokat az expo-n utolsó pillanatban, de elkerülheted a szorongást, ha rendelkezel a tökéletes gél, isotóniás ital, krémek, zoknik és különböző időjárási körülményekre megfelelő ruhák listájával.

Rengeteg olyan történetet lehet hallani és éltem át én is, amikor az utolsó pillanatban szembesültünk egy új helyzettel, sokkal melegebb van és már nagyon nehezen lehetett kezelni. Irány gyorsan vékony futópólót venni….
Bónusz: megoldás egy kinyomtatott versenynapi ellenőrzőlista, hogy mindennel készen állj, amire szükséged van.

#5 Viselj eldobható ruhákat

Az eldobható ruhák ötlete először nevetségesnek tűnt nekem, de ez valóban kellemesebbé teszi a rajtvonal élményét. Lehet, hogy órákon át tartózkodsz a verseny előtti hűvös vagy nedves időjárásban a hajnal előtti hidegben. A kényelem mellett a test melegen tartása sok szükséges energiát megőriz.

Bónusz: esős időben egykivágott kukazsák is tökéletes esőkabát imitáció és szívfájdalom nélkül tudsz a rajt előtt megválni tőle

#6 Tartsd be a zenehallgatásra vonatkozó szabályokat

Sok versenyen tilos a zenehallgatás.

Bár a szabály jó okból van érvényben (futók biztonsága), nagyon ritkán fordul elő, hogy a verseny szervezői betartják ezt a szabályt. Készülj rá, hogy sok futó lesz, aki zenét hallgat és döntsd el, hogy ezen nem fogsz bosszankodni.

#7 Tanulj meg frissíteni

Először is emlékezz arra, hogy nem kell minden frissítőponton az egész poharat meginnod.

Ne félj belesétálni és „nyugodtan” frissíteni.

Amikor végeztél, nézz körül, és próbáld meg oldalra dobni a poharat, hogy ne tolj ki a mögötted futókkal.
Ismersz valakit, aki épp az első félmaratonjára készül? – osszd meg ezeket a tippeket!

#8 Legyen rendben a futócipőd

Ha úgy érzed nem kényelmes a cipőd vagy rengeteget futottál már benne és nagyon elhasznált érdemes a verseny előtt cserélni. DE nagyon fontos, hogy ezt még időben tedd. Legalább 100km körül fuss az új cipődben, hogy meg tudd szokni és a lábad formájához tudjon illeszkedni a versenyig.

#9 Hagyd otthon az Egód

Hamarosan azt fogod látni, hogy olyan emberek előznek meg, akik idősebbek, edzettebbek, magasabbak, alacsonyabbak, vékonyabbak, nehezebbek, babakocsival vagy anélkül, és mindez nem számít!!!

Az számít, hogy felkészültél, ott vagy a rajtnál és a célvonal átlépésével félmaratonista leszel.

Remélem ezek a tippek is hozzájárulnak majd életed nagy pillanatához, amikor az első félmaratonodat lefutod.

Kecskés Laci