#1 Készülj fel az abbahagyás érzésére

Tudatosítsd magadban, hogy az edzések és a verseny során is előfordulhat, hogy feladnád.

Feltéve, hogy nem sérülésről van szó, ne aggódj, amikor ez a pillanat elérkezik.

Bár érdemes felspanolnod magadat az első félmaratonodra, egy kis realizmus (nem félelem) segít átlendülni ezen a pillanaton.

Koncentrálj azokra az okokra, amiért át akarod lépni azt a célvonalat és arra, milyen érzés lesz azt mondani: „Igenis, 21,1 kilométert futottam.”

Tudva, hogy nem vagy egyedül ebben a gondolatban a versenyen, ne félj rápillantani egy másik futóra, és mondani neki: „Menni fog ez”. Neki is jó fog esni és lehet szüksége is van egy kis bíztatásra.

#2 Legyen szurkolói terved

Előre tervezd meg, hogy miben lesznek a szurkolóid és hol szeretnének lenni.

Válasszatok ki egy kilométerjelzőt vagy helyet, amit könnyen megjegyezhetsz futás közben. Tervezd meg, hol találkoztok a verseny után. Adj nekik csengőket és táblákat. Gyakran könnyebb neked megtalálni őket, mint fordítva.

Olyan sokan lemaradtunk már barátokról az első versenyeken, mert azt gondoltuk, hogy biztosan meglátnak majd ők engem.

#3 Tartsd vagy javítsd a súlyod

Ismerd fel, hogy az állóképességi edzésekhez (is) megfelelő táplálkozásra van szükség.

Mint sok futó, én is a fogyás miatt kezdtem el futni. Azt feltételeztem, hogy a maratoni edzés nagyszerű módja annak, hogy felgyorsítsam a folyamatot. Azonban ez nem biztos, mert a maratoni edzés növeli az éhséget és az étel iránti vágyat.

21km futás valóban elképesztő, de ez nem jelenti azt, hogy minden nap pizzát, sütit, fánkot és más magas szénhidráttartalmú ételeket egyél. A magas minőségű ételek segítenek az edzés közbeni éhség ellenőrzésében és energiát biztosítanak a futásaidhoz.

#4 Készülj fel a kidörzsölődésre és a hólyagokra

Verseny napján hirtelen olyan helyeken is érezheted a kidörzsölődést, amelyekről fogalmad sem volt. Kend be magad a legveszélyeztetettebb helyeken és minden olyan hajlatban, ahol egy pici veszélyét is érzed. Megéri.

#5 Figyeld az időjárást

Hogy megtervezhesd a versenynapi öltözékedet és a kidobható felszerelésedet, de utána hagyd abba az aggódást. Az első versenyem az esőben volt, és sok olyan verseny következett, ami ugyancsak esős volt és amint elkezdesz futni, az eső valójában jó módja lehet annak, hogy ne legyen túl meleged… hűvösebb napokon pedig csak a verseny része.

Ráadásul miután átlépted azt a célvonalat, úgy érzed magad, mintha kicsit még vagányabb lennél a nem teljesen ideális időjárástól.

#6 Fuss egyedül is

Gyakorold legalább hetente egyszer a futást egyedül a felkészülés során.

Ha mindig társaságban futsz és a verseny napján egyszer csak egyedül találod magad, az azonnal elronthatja az egész napodat. Tudd, hogy számíthatsz magadra.

#7 Űzd el a „Soha többé nem fogok” gondolatot

Tudd meg, hogy valószínűleg versenyed későbbi szakaszában és talán még a félmaraton befejezése után is esküdni fogsz, hogy soha többé nem fogsz futni ilyen versenyt vagy ekkora távot.

Később, az eufória elmúltával őszinte örömöt fogsz érezni a hónapok kemény munkájának eredményétől vagy pedig azzal a vágyódással fogsz szembesülni, hogy szeretnél tovább fejlődni.

#8 A regenerálódás fontos része a folyamatnak

Fordíts időt a regenerálódás megismerésére.
Kompressziós nadrágok, jégfürdők, sporttáplálkozás, mindezek segítenek abban, hogy az edzések során folyamatosan képes legyél teljesíteni a kilométereket és a verseny után is folytathasd az edzést anélkül, hogy napokig oldalazva kellene lemenned a lépcsőn.

Legyen szó az életed legjobb vagy legrosszabb élményéről, gyakran érzünk vágyat azonnali visszatérésre az edzéshez, de a tested nem lesz azonnal készen rá.
Azok, akik azonnal visszatérnek, gyakran néhány hónapon belül sérülést szenvednek. Néhány extra könnyű hét megéri, hogy elkerüld a hónapokig tartó frusztrációt.

#9 Ragaszkodj a tervedhez

Végül fontos tudni, hogy minden futótól hallani fogsz véleményeket arról, hogyan kellene edzeni, mit kellene viselni, mit kellene gondolni….

Jó meghallgatni minden tanácsot, de utána döntened kell, mi illik hozzád és tartsd magad a tervedhez.

És ha szükséged van egy edzőre, akkor dolgozz együtt olyannal, aki megért téged!

Bízom benne, hogy a MÉG 9 dolog is tartalmazott újdonságot és segít már a felkészülésedben is egy sikeres félmaraton felé.

Ha tetszett, amit olvastál nyugodtan oszd meg más futókkal, akik félmaratonra készülnek, hisz érdemes minden tanácsot maghallgatni.